BlackWeek - Każde zamówienie automatycznie zostanie zrabatowane o 25 %! Tylko do 4 grudnia!
Grudniowa promocja - nawet do 30 % rabatu przy zamówieniu powyżej 20 dni
Wspominamy o tym nie bez powodu…szpinak warto jeść i mamy na to mocne dowody, których nie zawahamy się użyć 😉 Zapewne wielu z Was oglądało bajkę o marynarzu Popeye, który zjadał puszkę szpinaku i stawał się silny 😊 Teraz bohaterzy są inni, ale zielone liście dostępne są nadal. Dlaczego więc warto jeść szpinak, który jest tak rzadko lubiany przez dzieci, a uwielbiany przez mamy? Już odpowiadamy:
– Chroni między innymi przed miażdżycą oraz rozwojem chorób nowotworowych. Zawiera wiele cennych składników odżywczych – witamin i soli mineralnych oraz beta-karoten i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Liście szpinaku są bogate szczególnie w witaminę C, żelazo, potas magnez i kwas foliowy. Jego jedzenie zaleca się osobom zestresowanym i znerwicowanym. Magnez pomaga odzyskać równowagę nerwową i łagodzi skutki stresu. Uspokaja oraz zapobiega bólom głowy, w tym również bólom migrenowym.
– Jest bogatym źródłem żelaza (ma go w takiej samej ilości jak wołowina) i kwasu foliowego dlatego powinny go jeść dzieci, kobiety w ciąży (korzystnie wpływa na rozwój układu nerwowego płodu) oraz cierpiący na anemię. Należy jednak pamiętać, że żelazo pochodzenia zwierzęcego jest w dużo wyższym stopniu przyswajalne. Jedzenie szpinaku chroni też przed chorobami układu krążenia. Zawiera witaminy A, E, B6 oraz K.
– Zawiera niewielką ilość kalorii – 23 kcal w 100 g. Zawarty w jego liściach potas i witaminy z grupy B mają korzystny wpływ na spalanie węglowodanów i tłuszczów, przyspieszając tym samym tempo przemian metabolicznych. Szpinak przedłuża uczucie sytości po posiłku dzięki zawartości tylakoidów, czyli substancji, które zwiększają wydzielanie hormonów sytości. To wszystko sprawia, że mamy mniejszą ochotę na coś słodkiego po posiłku i przekąski między posiłkami. Jest to wspaniała informacja dla wszystkich odchudzających się 😊
Niestety nie w każdym przypadku jedzenie szpinaku jest wskazane. Jego liście zawierają kwas szczawianowy, który wypłukuje z organizmu wapń.. Z tego względu szpinaku nie powinny jeść osoby cierpiące na kamicę nerkową, ponieważ szczawian wapnia zwiększa produkcję kamieni nerkowych.
Mamy nadzieję, że nasze mocne dowody przekonały Cię o korzyściach płynących z wprowadzenia szpinaku do swojej diety.
Poniżej przepis na prosty, ale bardzo odżywczy i szybki w przygotowaniu koktajl:
Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy resztę składników, blendujemy i gotowe! 😊