fbpx
 
 

8 Urodziny OptiDiet - każde zamówienie powyżej 20 dni będzie tańsze o 25 %

✕
  • Home
  • Diety
    • Dieta Ketogeniczna
    • Dieta Standard
    • Dieta Wegetariańska
    • Dieta Sport
    • Dieta o niskim indeksie glikemicznym
    • Dieta z wyborem menu
  • Cennik
  • Dostawy
  • Nasze Menu
  • Baza wiedzy
    • Blog
    • Kalkulatory Kalorii
    • Porada dietetyczna
  • Kontakt
Catering dietetyczny Optidiet
Zamów dietę
 

8 Urodziny OptiDiet - każde zamówienie powyżej 20 dni będzie tańsze o 25 %

Panel klienta

Catering dietetyczny Optidiet
  • Home
  • Diety
    • Dieta Ketogeniczna
    • Dieta Standard
    • Dieta Wegetariańska
    • Dieta Sport
    • Dieta o niskim indeksie glikemicznym
    • Dieta z wyborem menu
  • Cennik
  • Dostawy
  • Nasze Menu
  • Baza wiedzy
    • Blog
    • Kalkulatory Kalorii
    • Porada dietetyczna
  • Kontakt
Zamów dietę
SEN – CUDOWNY SKŁADNIK DIETY
25 sierpnia 2020
ODPORNOŚĆ
22 września 2020
Published by optidiet on 31 sierpnia 2020
Categories
  • Bez kategorii
Tags
Owoce – znacie kogoś kto ich nie lubi?
Owoce nie dość, że są smaczne, to mają jeszcze wiele wartości odżywczych. Odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Powinniśmy spożywać je codziennie, najlepiej jako samodzielny posiłek. Są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz zbawiennych kwasów, które potrafią zregenerować i odmłodzić skórę. Zawierają także antyoksydanty, takie jak witamina A, witamina C, witamina E oraz flawonoidy.
Nie są jednak wskazane dla każdego. Czasami dla naszego zdrowia powinniśmy je ograniczyć  lub całkowicie z nich zrezygnować. Na owoce muszą uważać przede wszystkim osoby:
– z chorobami nerek i serca lub przyjmujące leki obciążające je. Poziom potasu we krwi po ich spożyciu może się podnieść, a jak wiadomo, owoce zawierają sporą ilość tego pierwiastka. Zwłaszcza suszone morele, banany, melon czy kiwi.
– z nietolerancją fruktozy. Dochodzi wtedy do niewystarczającego trawienia cukru, który dociera do jelita grubego i tam staje się pożywką dla bakterii. W rezultacie pojawiają się biegunka i wzdęcia.  W diecie niskofruktozowej należy unikać jabłek, moreli, wiśni, nektarynek, brzoskwiń, gruszek, śliwek i melonów.
– z chorobami jelit. Podrażniona ściana jelit nie reaguje dobrze na wysokobłonnikowe surowe jedzenie np. jabłka i pomarańcze. W wyniku tego mogą nasilić się dolegliwości bólowe po zjedzeniu owoców.
– przyjmujące rożnego rodzaju leki. Cytrus jest pełen substancji chemicznych, które w połączeniu z lekiem zwiększają jego stężenie we krwi. Dzieje się tak między innymi wtedy, kiedy spożyjemy lekarstwa popijając je sokiem z owocu grejpfruta.
Na szczęście są to tylko pojedyncze przypadki kiedy owoce w naszej diecie  nie są wskazane 😊.
Najbardziej wartościowymi owocami są oczywiście te świeże i dostępne sezonowo. Poniżej ich lista z podziałem na dostępność w poszczególnych miesiącach:
Grudzień – Marzec: jabłka, gruszki.
Kwiecień: jabłka.
Maj: jabłka, agrest.
Czerwiec: wiśnie, agrest, jagody, truskawki.
Lipiec: maliny, wiśnie, morele, czereśnie, porzeczki, arbuz, brzoskwinia, agrest, jagody, truskawki, jeżyny.
Sierpień: maliny, porzeczki, agrest, czereśnie, jagody, borówki, arbuz, nektarynki, brzoskwinie, śliwki, jeżyny, morele, jabłka, gruszki, winogrona.
Wrzesień: maliny, żurawina, śliwki, borówki, winogrona, nektarynki, brzoskwinie, jabłka, gruszki.
Październik: żurawina, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona.
Listopad: jabłka, gruszki, żurawina.
Jak zauważyliście lipiec i sierpień to najbardziej obfite miesiące pod kątem dostępności owoców, dlatego warto się w nie wtedy zaopatrzyć i zamrozić dosłownie wszystko, co tylko chcecie 😊
Jedząc owoce warto zwrócić też uwagę na ich kaloryczność oraz indeks glikemiczny. Jest to ważna informacja dla osób na diecie redukcyjnej, której  głównym założeniem jest obniżenie kaloryczności codziennych posiłków. Trzeba pamiętać, że nawet jeśli owoc ma wysoką kaloryczność, to wcale nie musi mieć też wysokiego indeksu glikemicznego.
Najmniej kaloryczne owoce to:
 Arbuz – w 100 g owoców jest 30 kcal, ma wysoki indeks glikemiczny – 72.
Truskawki – w 100 g owoców jest 32 kcal, mają niski indeks glikemiczny – 40.
Jabłka – w 100 g owoców jest 52 kcal, mają niski indeks glikemiczny – 38.
Najbardziej kaloryczne owoce to:
Banany – w jednym bananie znajduje się 88 kcal, mają też wysoki indeks glikemiczny – 72 w przypadku dojrzałego owocu i – 59, jeśli banan jest niedojrzały.
Awokado – w 100 g owocu jest 160 kcal. Mimo to, zaleca się jego spożywanie  w trakcie trwania redukcji.  Zawiera dużo tłuszczu, ale są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi i przyspieszające metabolizm. Awokado ma również bardzo niski indeks glikemiczny – 10.
OptiDiet poleca dietę o niskim indeksie glikemicznym, gdzie znajdziemy owoce takie jak: awokado, jeżyny, borówki, maliny, truskawki, wiśnie, czereśnie, śliwki, jabłka, gruszki, morele, agrest, czarne porzeczki, mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, nektarynki, brzoskwinie, granat i figi. Odpowiednie zbilansowanie posiłku pozwala obniżyć jego ładunek, dzięki czemu nie muszą rezygnować z owoców osoby przebywające na takiej diecie.
Owoce różnią się między sobą składem i wartościami odżywczymi. Ich barwy wiążą się ściśle z zawartością określonych substancji, które mają wpływ na ich właściwości zdrowotne. Dlatego, aby dostarczyć organizmowi wszystkich składników odżywczych, lekarze i eksperci do Spraw żywienia zalecają by spożywać codziennie owoce należące do różnych grup kolorystycznych.
Zielone: gwarantują odpowiednią wytrzymałość naczyń krwionośnych oraz prawidłową pracę serca. Zapewniają dobre funkcjonowanie narządu wzroku. Wykazują pozytywny wpływ na aktywność fizyczną.
Żółto – pomarańczowe: wpływają na prawidłowy koloryt skóry oraz chronią ją przed działaniem promieni słonecznych. Działają zapobiegawczo przeciw infekcjom, regulują zawartość wody w organizmie.
Czerwone: zapewniają prawidłowy stan włosów, skóry i paznokci. Chronią przed szkodliwym działaniem czynników środowiskowych. Wykazują wpływ na prawidłowe działanie przewodu pokarmowego.
Niebiesko – fioletowe: cechuje je zawartość antocyjany. Są to flawonoidy będące bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Niszczą wolne rodniki, opóźniając tym proces starzenia. Pomagają utrzymać ciśnienie krwi na odpowiednim poziomie oraz leczyć infekcje układu moczowego. Działają dobrze na wzrok, a nawet hamują wzrost komórek nowotworowych.
Białe: posiadają właściwości  antybakteryjne, wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie i poprawiają samopoczucie.
Podsumowując –  jedząc owoce dbamy o nasze zdrowie 😊
Share
0
optidiet
optidiet

Related posts

9 maja 2022

Dieta ketogeniczna


Read more
8 lutego 2021

MORSOWANIE – KĄPIELE W ZIMNEJ LUB LODOWATEJ WODZIE


Read more
18 grudnia 2020

INDEKS I ŁADUNEK GLIKEMICZNY W CUKRZYCY


Read more

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

KONTAKT

+48 530 772 029

catering@optidiet.pl

GODZINY OTWARCIA BIURA

Poniedziałek - Piątek
08:00 - 16:00

Sobota - Niedziela
Zamknięte

ADRES

Catering dietetyczny OptiDiet
ul. Kolejowa 87
Łajski 05-119
woj. mazowieckie

Catering dietetyczny Warszawa Catering dietetyczny Kraków Catering dietetyczny Łódź Catering dietetyczny Poznań Catering dietetyczny Wrocław Catering dietetyczny Białystok Catering dietetyczny Częstochowa Catering dietetyczny Gostynin Catering dietetyczny Grudziądz Catering dietetyczny Inwowrocław Catering dietetyczny Kielce Catering dietetyczny Kutno Catering dietetyczny Oleśnica Catering dietetyczny Pomiechowek Catering dietetyczny Radom Catering dietetyczny Rzeszów Catering dietetyczny Szczecin Catering dietetyczny Włocławek Catering dietetyczny Bydgoszcz Catering dietetyczny Chorzów Catering dietetyczny Gdańsk Catering dietetyczny Gdynia Catering dietetyczny Jabłonna Catering dietetyczny Katowice Catering dietetyczny Legionowo Catering dietetyczny Lublin Catering dietetyczny Nowy Dwór Mazowiecki Catering dietetyczny Otwock Catering dietetyczny Płock Catering dietetyczny Pruszków Catering dietetyczny Ruda Śląska Catering dietetyczny Sopot Catering dietetyczny Sosnowiec Catering dietetyczny Toruń Catering dietetyczny Tychy
© 2023 Optidiet | Wszelkie prawa zastrzeżone | Realizacja: DB Elite Team
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Zamów dietę
  • Panel Klienta