Owoce – znacie kogoś kto ich nie lubi?
Owoce nie dość, że są smaczne, to mają jeszcze wiele wartości odżywczych. Odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Powinniśmy spożywać je codziennie, najlepiej jako samodzielny posiłek. Są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz zbawiennych kwasów, które potrafią zregenerować i odmłodzić skórę. Zawierają także antyoksydanty, takie jak witamina A, witamina C, witamina E oraz flawonoidy.
Nie są jednak wskazane dla każdego. Czasami dla naszego zdrowia powinniśmy je ograniczyć lub całkowicie z nich zrezygnować. Na owoce muszą uważać przede wszystkim osoby:
– z chorobami nerek i serca lub przyjmujące leki obciążające je. Poziom potasu we krwi po ich spożyciu może się podnieść, a jak wiadomo, owoce zawierają sporą ilość tego pierwiastka. Zwłaszcza suszone morele, banany, melon czy kiwi.
– z nietolerancją fruktozy. Dochodzi wtedy do niewystarczającego trawienia cukru, który dociera do jelita grubego i tam staje się pożywką dla bakterii. W rezultacie pojawiają się biegunka i wzdęcia. W diecie niskofruktozowej należy unikać jabłek, moreli, wiśni, nektarynek, brzoskwiń, gruszek, śliwek i melonów.
– z chorobami jelit. Podrażniona ściana jelit nie reaguje dobrze na wysokobłonnikowe surowe jedzenie np. jabłka i pomarańcze. W wyniku tego mogą nasilić się dolegliwości bólowe po zjedzeniu owoców.
– przyjmujące rożnego rodzaju leki. Cytrus jest pełen substancji chemicznych, które w połączeniu z lekiem zwiększają jego stężenie we krwi. Dzieje się tak między innymi wtedy, kiedy spożyjemy lekarstwa popijając je sokiem z owocu grejpfruta.
Na szczęście są to tylko pojedyncze przypadki kiedy owoce w naszej diecie nie są wskazane 😊.
Najbardziej wartościowymi owocami są oczywiście te świeże i dostępne sezonowo. Poniżej ich lista z podziałem na dostępność w poszczególnych miesiącach:
Grudzień – Marzec: jabłka, gruszki.
Kwiecień: jabłka.
Maj: jabłka, agrest.
Czerwiec: wiśnie, agrest, jagody, truskawki.
Lipiec: maliny, wiśnie, morele, czereśnie, porzeczki, arbuz, brzoskwinia, agrest, jagody, truskawki, jeżyny.
Sierpień: maliny, porzeczki, agrest, czereśnie, jagody, borówki, arbuz, nektarynki, brzoskwinie, śliwki, jeżyny, morele, jabłka, gruszki, winogrona.
Wrzesień: maliny, żurawina, śliwki, borówki, winogrona, nektarynki, brzoskwinie, jabłka, gruszki.
Październik: żurawina, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona.
Listopad: jabłka, gruszki, żurawina.
Jak zauważyliście lipiec i sierpień to najbardziej obfite miesiące pod kątem dostępności owoców, dlatego warto się w nie wtedy zaopatrzyć i zamrozić dosłownie wszystko, co tylko chcecie 😊
Jedząc owoce warto zwrócić też uwagę na ich kaloryczność oraz indeks glikemiczny. Jest to ważna informacja dla osób na diecie redukcyjnej, której głównym założeniem jest obniżenie kaloryczności codziennych posiłków. Trzeba pamiętać, że nawet jeśli owoc ma wysoką kaloryczność, to wcale nie musi mieć też wysokiego indeksu glikemicznego.
Najmniej kaloryczne owoce to:
Arbuz – w 100 g owoców jest 30 kcal, ma wysoki indeks glikemiczny – 72.
Truskawki – w 100 g owoców jest 32 kcal, mają niski indeks glikemiczny – 40.
Jabłka – w 100 g owoców jest 52 kcal, mają niski indeks glikemiczny – 38.
Najbardziej kaloryczne owoce to:
Banany – w jednym bananie znajduje się 88 kcal, mają też wysoki indeks glikemiczny – 72 w przypadku dojrzałego owocu i – 59, jeśli banan jest niedojrzały.
Awokado – w 100 g owocu jest 160 kcal. Mimo to, zaleca się jego spożywanie w trakcie trwania redukcji. Zawiera dużo tłuszczu, ale są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi i przyspieszające metabolizm. Awokado ma również bardzo niski indeks glikemiczny – 10.
OptiDiet poleca dietę o niskim indeksie glikemicznym, gdzie znajdziemy owoce takie jak: awokado, jeżyny, borówki, maliny, truskawki, wiśnie, czereśnie, śliwki, jabłka, gruszki, morele, agrest, czarne porzeczki, mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, nektarynki, brzoskwinie, granat i figi. Odpowiednie zbilansowanie posiłku pozwala obniżyć jego ładunek, dzięki czemu nie muszą rezygnować z owoców osoby przebywające na takiej diecie.
Owoce różnią się między sobą składem i wartościami odżywczymi. Ich barwy wiążą się ściśle z zawartością określonych substancji, które mają wpływ na ich właściwości zdrowotne. Dlatego, aby dostarczyć organizmowi wszystkich składników odżywczych, lekarze i eksperci do Spraw żywienia zalecają by spożywać codziennie owoce należące do różnych grup kolorystycznych.
Zielone: gwarantują odpowiednią wytrzymałość naczyń krwionośnych oraz prawidłową pracę serca. Zapewniają dobre funkcjonowanie narządu wzroku. Wykazują pozytywny wpływ na aktywność fizyczną.
Żółto – pomarańczowe: wpływają na prawidłowy koloryt skóry oraz chronią ją przed działaniem promieni słonecznych. Działają zapobiegawczo przeciw infekcjom, regulują zawartość wody w organizmie.
Czerwone: zapewniają prawidłowy stan włosów, skóry i paznokci. Chronią przed szkodliwym działaniem czynników środowiskowych. Wykazują wpływ na prawidłowe działanie przewodu pokarmowego.
Niebiesko – fioletowe: cechuje je zawartość antocyjany. Są to flawonoidy będące bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Niszczą wolne rodniki, opóźniając tym proces starzenia. Pomagają utrzymać ciśnienie krwi na odpowiednim poziomie oraz leczyć infekcje układu moczowego. Działają dobrze na wzrok, a nawet hamują wzrost komórek nowotworowych.
Białe: posiadają właściwości antybakteryjne, wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie i poprawiają samopoczucie.
Podsumowując – jedząc owoce dbamy o nasze zdrowie 😊