BLOG

27 maja 2019

Proteinowy koktajl śniadaniowy

Koktajle śniadaniowe z płatkami owsianymi, otrębami lub zarodkami pszennymi to najlepszy i najszybszy sposób na szybki posiłek rano. Najlepsze będą te białkowe na bazie mleka roślinnego […]
20 maja 2019

Grillowanie

Grillowanie Wraz z początkiem majówki rozpoczęliśmy w Polsce sezon grillowy. Polacy prześmiewczo nazywają go sportem narodowym, ponieważ grillować lubi aż 80% z nas. Grillowanie kojarzy nam […]
12 maja 2019

Zielone burgery z groszkiem i komosą ryżową

Jak gotować i nie marnować? Wykorzystujemy całą moc sezonowych warzyw, jak tylko to możliwe!!! Często wyrzucamy liście lub przejrzałe owoce a przecież to wszystko możemy jeszcze […]
9 maja 2019

Produkty light

Różnorodność artykułów na sklepowych półkach może przyprawiać o zawrót głowy. W szczególności, kiedy nie posiadamy listy zakupów, a jedyny plan jaki mamy, to kupić „coś” do […]
18 kwietnia 2019

Stres – dobry czy zły?

Nieodłączną częścią naszego życia są sytuacje, które dostarczają nam wielu bodźców i emocji. Niektóre z nich są przez nasz długo wyczekiwane np. wymarzony ślub czy narodziny […]
15 kwietnia 2019

Placki z liści rzodkiewek

Składniki: pęczek rzodkiewki – korzenie i liście ! duża garść świeżego szpinaku garść świeżej bazylii ¾ szklanki mleka roślinnego jajko mały kawałek startego sera – parmezanu […]
18 marca 2019

Tłuszcze

Tłuszcz – słowo, które u wielu osób wywołuje strach, lęk i obawę przed przytyciem. Czy słusznie? I tak i nie. Tyjemy, kiedy spożywamy zbyt wiele kcal […]
18 marca 2019

Faszerowane bakłażany z orzechami i batatami

2 porcje 2 bakłażany 2 słodkie ziemniaki, bataty 2 średniej wielkości, posiekane cebule ½ szklanki przecieru pomidorowego garść posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki oliwy do smażenia […]
18 marca 2019

Superfoods

SuperFood Nasiona chia, jogody goji, jagody acai – to jedne z pierwszych produktów, które przychodzą nam na myśl pod hasłem „SUPERFOOD”. Czy słusznie? Oczywiście, że tak. […]
18 marca 2019

Pieczone gołąbki z pieczarkami w sosie pomidorowym

Składniki 1 główka kapusty włoskiej 300g mielonego mięsa z indyka 1 obrana cebula 500g obranych pieczarek 2 obrane marchewki 1 mała cukinia 2 ząbki czosnku suszone […]
18 marca 2019

Podaż kilokalorii w diecie

Kaloria – potocznie to „mała, wredna istota, która mieszka w Twojej szafie i co noc zszywa Ci ciaśniej ubrania”. W praktyce kaloria to kilokaloria (kcal), czyli […]
18 marca 2019

Słodkie batoniki owsiane z amarantusem (bez pieczenia)

To idealne batoniki, które szybko przygotujesz jako zdrową przekąskę. Są łatwe w przygotowaniu i tak pyszne, że zapewne szybko znikną. Bez pieczenia ! Składniki: 1 szklanka […]
18 marca 2019

Znaczenie picia wody dla organizmu

Woda Twój najlepszy przyjaciel Woda jest jednym z najważniejszych składników organizmu. Znajduje się w każdej komórce naszego ciała, w przestrzeniach międzykomórkowych, ale przede wszystkim zawsze powinna […]
18 marca 2019

Razowy makaron z warzywami i suszonymi pomidorami

Razem z Sylwią Chrzanowską-Olbryś z foodielife.pl specjalnie dla was przygotowaliśmy serię zdrowych przepisów  łatwych do przygotowania dla Ciebie i całej rodziny. Aby w swojej codziennej diecie […]
18 marca 2019

10 zasad zdrowego trybu życia

10 ZASAD ZDROWEGO TRYBU ŻYCIA Z OPTIDIET Jedz regularnie i o stałych porach – staraj się rano zaplanować swój dzień nie tylko od strony służbowej, ale […]
18 marca 2019

Węglowodany – Jeść czy nie jeść? cz. 2

WĘGLOWODANY ZŁOŻONE – to połączenie dwóch lub więcej cukrów prostych. Najbardziej znanym cukrem w żywieniu człowieka jest sacharoza (dwucukier), która składa się z glukozy i fruktozy. […]
18 marca 2019

Węglowodany – Jeść czy nie jeść? cz. 1

No właśnie…oto jest pytanie, a odpowiedź wcale nie taka prosta ? Na ten moment jedyna odpowiedź, jaka mi przychodzi do głowy to – ZALEŻY. Zależy kto, […]
18 marca 2019

Czy tłuszcze nasycone są niezdrowe?

Dla wyjaśnienia czym w ogóle są tłuszcze oraz czego nam dostarczają krótko scharakteryzujemy ich rodzaje oraz właściwości. Jedno jest pewne – są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania […]