Bataty posmaruj oliwą i zawiń w folię aluminiową. Bakłażany przekrój wzdłuż na połówki, nasmaruj oliwą i posyp solą. Ułóż na blasze do pieczenia skórą do dołu. Bataty piecz przez 45 minut, bakłażany – 20minut
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia
Jogurt wymieszaj dokładnie z masłem orzechowym, pieprzem i solą
Obierz bataty ze skóry i drobno pokrój, z bakłażanów wydrąż środek i również pokrój
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż posiekaną cebulę, dodaj przyprawy i duś około 5 minut. Kolejno dodaj – posiekane bataty, miąższ z bakłażana, sok z cytryny, przecier pomidorowy, orzechy i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie, podsmaż całość około 5 minut. Gotowym farszem napełnij bakłażany
Podawaj z przygotowanym jogurtem i świeżą kolendrą