fbpx
 
 

8 Urodziny OptiDiet - każde zamówienie powyżej 20 dni będzie tańsze o 25 %

✕
  • Home
  • Diety
    • Dieta Ketogeniczna
    • Dieta Standard
    • Dieta Wegetariańska
    • Dieta Sport
    • Dieta o niskim indeksie glikemicznym
    • Dieta z wyborem menu
  • Cennik
  • Dostawy
  • Nasze Menu
  • Baza wiedzy
    • Blog
    • Kalkulatory Kalorii
    • Porada dietetyczna
  • Kontakt
Catering dietetyczny Optidiet
Zamów dietę
 

8 Urodziny OptiDiet - każde zamówienie powyżej 20 dni będzie tańsze o 25 %

Panel klienta

Catering dietetyczny Optidiet
  • Home
  • Diety
    • Dieta Ketogeniczna
    • Dieta Standard
    • Dieta Wegetariańska
    • Dieta Sport
    • Dieta o niskim indeksie glikemicznym
    • Dieta z wyborem menu
  • Cennik
  • Dostawy
  • Nasze Menu
  • Baza wiedzy
    • Blog
    • Kalkulatory Kalorii
    • Porada dietetyczna
  • Kontakt
Zamów dietę
Zielone burgery z groszkiem i komosą ryżową
12 maja 2019
Proteinowy koktajl śniadaniowy
27 maja 2019
Published by optidiet on 20 maja 2019
Categories
  • Bez kategorii
Tags

Grillowanie

Wraz z początkiem majówki rozpoczęliśmy w Polsce sezon grillowy. Polacy prześmiewczo nazywają go sportem narodowym, ponieważ grillować lubi aż 80% z nas.

Grillowanie kojarzy nam się z latem, odpoczynkiem, smacznym jedzeniem i czasem spędzonym z rodziną i przyjaciółmi. Można powiedzieć, że to połączenie dobrego z pożytecznym. Często jednak podczas grillowania popełniamy mnóstwo błędów, które mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Jak więc grillować zdrowo i smacznie?

1. Używaj brykietu zamiast węgla

Brykiet mniej pyli i brudzi. Rozpala się wolniej niż węgiel drzewny, ale utrzymuje odpowiednią temperaturę przez ok. 4 godziny. Powolniejsze i spokojniejsze palenie się brykietu może zapobiec spaleniu się potraw na grillu. Nie należy kupować również brykietu lub węgla nasączonego podpałką. Zawarte w niej szkodliwe substancje, mogą w łatwy sposób przedostać się do żywności.

Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem grillowania oczyścić grill ze starego tłuszczu, sadzy i resztek potraw!

2. Uważaj na podpałki

Podpałka w swoim składzie zawiera parafinę – pochodną ropy. Jej opary mogą osadzać się na mięsie i warzywach, a następnie z każdym kęsem wnikać do naszego organizmu. Wszystkie substancje ropopochodne są dla nas bardzo toksyczne. Jeśli jednak używamy podpałki, postarajmy się nie kłaść mięsa na ruszt od razu po rozpaleniu grilla. Najlepiej, aby grill bardzo dobrze się rozgrzał, a substancje toksyczne w większości wyparowały. Dopiero na tak rozgrzanym sprzęcie należy układać produkty spożywcze.

3. Nie pal mięsa

Mięso, ryby lub warzywa należy przygotowywać powoli i w umiarkowanej temperaturze. Najlepiej dostosować wysokość rusztu do paleniska, aby zapobiec spaleniu potraw. Podczas grillowania w wysokiej temperaturze powstaje wiele rakotwórczych substancji, które przedostają się do żywności. Ponadto przypalone mięso jest dla nas ciężkostrawne, a zawarte w nim białko trudniej przyswajalne.

4. Nie kupuj gotowych produktów na grilla

Często gotowe produkty na grilla zawierają w swoim składzie mnóstwo dodatków takich jak: glutaminian, wzmacniacze smaku, dwutlenek siarki, nadmierną ilość soli, oleje roślinne, a nawet aromat dymu wędzarniczego. Lepiej kupić np. tradycyjny kawałek mięsa i doprawić go samodzielnie ulubionymi przyprawami.

5. Marynuj mięso samodzielnie

Najlepsza marynata to ta przygotowana samodzielnie. Do jej sporządzenia można wykorzystać oliwę z oliwek, czosnek, musztardę, miód i zioła. Potrawy nie tylko będą smaczne, ale również zdrowe.

Stosując się do wszystkich porad wymienionych w artykule oraz wybierając produkty dobrej jakości, bez wyrzutów sumienia będziemy mogli cieszyć się grillowaniem oraz delektować smacznymi i zdrowymi potrawami.

Share
0
optidiet
optidiet

Related posts

9 maja 2022

Dieta ketogeniczna


Read more
8 lutego 2021

MORSOWANIE – KĄPIELE W ZIMNEJ LUB LODOWATEJ WODZIE


Read more
18 grudnia 2020

INDEKS I ŁADUNEK GLIKEMICZNY W CUKRZYCY


Read more

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

KONTAKT

+48 530 772 029

catering@optidiet.pl

GODZINY OTWARCIA BIURA

Poniedziałek - Piątek
08:00 - 16:00

Sobota - Niedziela
Zamknięte

ADRES

Catering dietetyczny OptiDiet
ul. Kolejowa 87
Łajski 05-119
woj. mazowieckie

  • Catering dietetyczny Warszawa
  • Catering dietetyczny Kraków
  • Catering dietetyczny Łódź
  • Catering dietetyczny Poznań
  • Catering dietetyczny Wrocław
  • Catering dietetyczny Białystok
  • Catering dietetyczny Częstochowa
  • Catering dietetyczny Gostynin
  • Catering dietetyczny Grudziądz
  • Catering dietetyczny Inwowrocław
  • Catering dietetyczny Kielce
  • Catering dietetyczny Kutno
  • Catering dietetyczny Oleśnica
  • Catering dietetyczny Pomiechowek
  • Catering dietetyczny Radom
  • Catering dietetyczny Rzeszów
  • Catering dietetyczny Szczecin
  • Catering dietetyczny Włocławek
  • Catering dietetyczny Bydgoszcz
  • Catering dietetyczny Chorzów
  • Catering dietetyczny Gdańsk
  • Catering dietetyczny Gdynia
  • Catering dietetyczny Jabłonna
  • Catering dietetyczny Katowice
  • Catering dietetyczny Legionowo
  • Catering dietetyczny Lublin
  • Catering dietetyczny Nowy Dwór Mazowiecki
  • Catering dietetyczny Otwock
  • Catering dietetyczny Płock
  • Catering dietetyczny Pruszków
  • Catering dietetyczny Ruda Śląska
  • Catering dietetyczny Sopot
  • Catering dietetyczny Sosnowiec
  • Catering dietetyczny Toruń
  • Catering dietetyczny Tychy
© 2023 Optidiet | Wszelkie prawa zastrzeżone | Realizacja: DB Elite Team
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Zamów dietę
  • Panel Klienta