8 Urodziny OptiDiet - każde zamówienie powyżej 20 dni będzie tańsze o 25 %
8 Urodziny OptiDiet - każde zamówienie powyżej 20 dni będzie tańsze o 25 %
Grillowanie
Wraz z początkiem majówki rozpoczęliśmy w Polsce sezon grillowy. Polacy prześmiewczo nazywają go sportem narodowym, ponieważ grillować lubi aż 80% z nas.
Grillowanie kojarzy nam się z latem, odpoczynkiem, smacznym jedzeniem i czasem spędzonym z rodziną i przyjaciółmi. Można powiedzieć, że to połączenie dobrego z pożytecznym. Często jednak podczas grillowania popełniamy mnóstwo błędów, które mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Jak więc grillować zdrowo i smacznie?
1. Używaj brykietu zamiast węgla
Brykiet mniej pyli i brudzi. Rozpala się wolniej niż węgiel drzewny, ale utrzymuje odpowiednią temperaturę przez ok. 4 godziny. Powolniejsze i spokojniejsze palenie się brykietu może zapobiec spaleniu się potraw na grillu. Nie należy kupować również brykietu lub węgla nasączonego podpałką. Zawarte w niej szkodliwe substancje, mogą w łatwy sposób przedostać się do żywności.
Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem grillowania oczyścić grill ze starego tłuszczu, sadzy i resztek potraw!
2. Uważaj na podpałki
Podpałka w swoim składzie zawiera parafinę – pochodną ropy. Jej opary mogą osadzać się na mięsie i warzywach, a następnie z każdym kęsem wnikać do naszego organizmu. Wszystkie substancje ropopochodne są dla nas bardzo toksyczne. Jeśli jednak używamy podpałki, postarajmy się nie kłaść mięsa na ruszt od razu po rozpaleniu grilla. Najlepiej, aby grill bardzo dobrze się rozgrzał, a substancje toksyczne w większości wyparowały. Dopiero na tak rozgrzanym sprzęcie należy układać produkty spożywcze.
3. Nie pal mięsa
Mięso, ryby lub warzywa należy przygotowywać powoli i w umiarkowanej temperaturze. Najlepiej dostosować wysokość rusztu do paleniska, aby zapobiec spaleniu potraw. Podczas grillowania w wysokiej temperaturze powstaje wiele rakotwórczych substancji, które przedostają się do żywności. Ponadto przypalone mięso jest dla nas ciężkostrawne, a zawarte w nim białko trudniej przyswajalne.
4. Nie kupuj gotowych produktów na grilla
Często gotowe produkty na grilla zawierają w swoim składzie mnóstwo dodatków takich jak: glutaminian, wzmacniacze smaku, dwutlenek siarki, nadmierną ilość soli, oleje roślinne, a nawet aromat dymu wędzarniczego. Lepiej kupić np. tradycyjny kawałek mięsa i doprawić go samodzielnie ulubionymi przyprawami.
5. Marynuj mięso samodzielnie
Najlepsza marynata to ta przygotowana samodzielnie. Do jej sporządzenia można wykorzystać oliwę z oliwek, czosnek, musztardę, miód i zioła. Potrawy nie tylko będą smaczne, ale również zdrowe.
Stosując się do wszystkich porad wymienionych w artykule oraz wybierając produkty dobrej jakości, bez wyrzutów sumienia będziemy mogli cieszyć się grillowaniem oraz delektować smacznymi i zdrowymi potrawami.