8 Urodziny OptiDiet - każde zamówienie powyżej 20 dni będzie tańsze o 25 %
8 Urodziny OptiDiet - każde zamówienie powyżej 20 dni będzie tańsze o 25 %
Kawa biała, czarna, z lodami, z syropem, na zimno, na gorąco, americano, latte, cappuccino… ile gustów, tyle kaw. Jeszcze nie dawno owiana złą sławą, dziś znowu powróciła do łask. Głównie z powodu jej udowodnionych korzyści zdrowotnych. Rynek oferuje nam wiele form i rodzajów kawy.
Jaką kawę wybrać?
Do wyboru mamy: kawę w ziarnach, kawę mieloną, kawę rozpuszczalną i kawę w saszetkach typu 2w1 (kawa z mlekiem), 3w1 (kawa z mlekiem i cukrem). Ta ostatnia choć nazywana kawą, często samej kawy zawiera w sobie tylko kilka procent. Obfituje natomiast w cukier, tłuszcz palmowy, stabilizatory, emulgatory i barwniki. Podobną sławą cieszy się kawa rozpuszczalna. Jej skład bywa różny, jednak proces przetworzenia, mielenia i suszenia w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozbywa jej najcenniejszych składników. Najkorzystniejsza dla naszego zdrowia jest kawa świeżo mielona, czarna, w ziarnach 100% Arabica. Jest najbardziej aromatyczna, posiada najwięcej przeciwutleniaczy i kofeiny, oraz nie zawiera chemicznych dodatków.
Jakie są zalety picia kawy?
Fakty i Mity!
1. Kawa wypłukuje magnez.
Kawa NIE wypłukuje magnezu. Nawet w niewielkich ilościach go dostarcza.
2. Kawa odwadnia.
Kawa NIE odwadnia. Działa moczopędnie, jednak z każdą filiżanką dostarczamy sobie również wody, która poprawia nasz wodny bilans.
3. Kawa powoduje nadciśnienie.
Kawa NIE powoduje nadciśnienia. Nadciśnienie tętnicze to złożony proces. Kawa pobudza i może lekko podnosić ciśnienie tuż po jej wypiciu. Jednak nawet kilka wypitych kaw dziennie, to za mało, aby wywołać u siebie nadciśnienie.
4. Kawa uzależnia
Kawa NIE uzależnia. Nie posiada żadnych substancji uzależniających. Do kawy organizm się przyzwyczaja. Ponadto po odstawieniu kawy możemy czuć się przez kilka dni mniej skoncentrowani lub bardziej senni. Są to jednak zupełnie inne skutki, niż u osób odstawiających np. alkohol.
Na co warto uważać?
Kawa nie wypłukuje magnezu, jednak bardzo utrudnia wchłanianie żelaza. Nie warto popijać kawą posiłków bogatych w ten pierwiastek. Nie należy również popijać kawą leków, ponieważ może wchodzić w liczne, negatywne interakcje.
Dla uzyskania korzyści zdrowotnych powinniśmy spożywać od 3 do 5 kaw dziennie. Otwartą kawę należy przechowywać w lodówce w zamkniętym, szczelnym słoiku. Pamiętajmy jednak, że kawa to po prostu napój na bazie ziaren kawy i wody. Słodki ulepek z dodatkami i syropami mający nawet 500 kcal nie możemy nazwać kawą.