Sezon na dynię w pełni, dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis na jedną z naszych ulubionych zup – rozgrzewającą zupę krem z dyni. Smakuje rewelacyjnie! Jest bardzo delikatna i kremowa, a jesień to idealna pora do jej przygotowania.
Potrzebujecie:
– ok. 600g dyni
– 0,5 l bulionu (wcześniej ugotowanego)
– 2 marchewki
– 2 ziemniaki
– 1 cebula
– łyżka masła klarowanego
– sól, pieprz czarny mielony, odrobiona imbiru świeżego lub w proszku, szczypta curry
– pestki dyni
– jogurt naturalny
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle w garnku szklimy cebulę wraz z dynią, chwilę mieszamy, wrzucamy ziemniaki oraz marchew i podsmażamy. Po ok. 5 min zalewamy bulionem i dusimy do miękkości (20-30 minut). Ostudzoną i miękką dynie blendujemy na gładką masę z solą, pieprzem, imbirem i curry . Pestki dyni prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi krem przed podaniem z łyżką jogurtu.
Smacznego!
Czy wiecie, że:
- Dynia jest niskokaloryczna (ok. 80 kalorii na 1 szklankę puree). Jest bardzo dobrym źródłem błonnika, witamin A, C, B1 i B2 oraz żelaza, potasu i manganu.
- Pestki dyni mają zdecydowanie większą wartość odżywczą, a poza witaminami i minerałami są również źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.
- Dynia jest uniwersalnym składnikiem potraw. Może być wykorzystana jako baza do zup, sosów, puree lub kremu będącego nadzieniem do ciasta. Może być smażona lub pieczona.
W zależności od gatunku, w chłodnej piwnicy można dynię przechowywać nawet kilka miesięcy, zachęcamy więc do włączenia dyni do jadłospisu nie tylko z okazji zbliżającego się Halloween.