8 Urodziny OptiDiet - każde zamówienie powyżej 20 dni będzie tańsze o 25 %
8 Urodziny OptiDiet - każde zamówienie powyżej 20 dni będzie tańsze o 25 %
Wakacje dobiegły końca…za oknem jesień. Przyszedł czas kiedy nasz organizm w szczególności narażony jest na różnego rodzaju infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze. Zarazki w naszym otoczeniu rozmnażają się bardzo szybko, co w dalszym przebiegu objawia się u nas kaszlem, katarem, wysoką gorączką i bólami głowy. Dlatego niezwykle ważne jest wzmocnienie odporności o którą powinniśmy dbać cały rok. Jak możemy to zrobić? Po prostu dbajmy o zdrowy styl życia, odpowiednią dietę i aktywność fizyczną minimum 3 razy w tygodniu po 20-60 minut.
Po pierwsze – DIETA
Badania naukowe pokazują, że prawidłowy mikrobiom jelit wspomaga produkcję przeciwciał, które chronią nas przed patogenami. Dlatego nasze zdrowie uzależnione jest od kondycji jelit, a układ odpornościowy najlepiej będzie funkcjonował przy dobrze zbilansowanej diecie. Jedzmy przede wszystkim sezonowo i różnorodnie. Starajmy się unikać cukru, soli i mocno przetworzonej żywności. Spożywajmy więcej warzyw i owoców, które zawierają witaminy: A, C i E m.in. w marchwi, szpinaku, brokułach, pomidorach, papryce (zwłaszcza czerwonej), cytrusach oraz porzeczkach i truskawkach. Pamiętajmy również o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Unikajmy nadmiernych ilości alkoholu i papierosów. Używki te osłabiają nasz układ immunologiczny w znaczący sposób, niszczą witaminy i ograniczają ich wchłanialność.
Po drugie – SEN
Zdecydowanie warto zadbać o odpoczynek, prawidłową higienę snu i odpowiednią jego ilość. Jest to absolutna podstawa naszej regeneracji. Podczas snu układy immunologiczny, nerwowy i hormonalny tworzą integralną całość, a przekazywane między nimi bodźce neuronalno-hormonalne kształtują układ odpornościowy. Średnie zapotrzebowanie na sen u osoby dorosłej to 7-8 godzin na dobę.
Rozwinięcie tematu jest dostępne na naszym blogu we wpisie z dnia 25.08.2020 pt. „SEN – CUDOWNY SKŁADNIK DIETY”.
Po trzecie – WITAMINA D
Przy budowaniu odporności niezwykle ważną rolę odgrywa witamina D, dlatego pamiętaj, aby była na odpowiednim poziomie. Najlepiej oznaczyć go podczas badania laboratoryjnego, wówczas będziemy mogli właściwie dobrać dawkę suplementacji. Do produktów żywnościowych zawierających witaminę D należą tran i tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, sardynka). Jednak najlepsze jej źródło stanowi synteza skórna pod wpływem promieniowania słonecznego. Niestety z powodu zmian stylu życia – dłuższego przebywania w pomieszczeniach zamkniętych i stosowania kremów z filtrem – synteza skórna nie dostarcza odpowiednich ilości tej witaminy.
Możesz także wzmocnić swój układ odpornościowy stosując naturalne antybiotyki, takie jak miód czosnek i cebula. Są to produkty o działaniu antybakteryjnym i można je stosować profilaktycznie przez cały rok. Dobrym sposobem na odporność jest wprowadzenie do codziennego menu kiszonek, najlepiej własnej produkcji (kiszona kapusta, ogórki, buraki, pomidory), które korzystnie wpływają na metabolizm i są naturalnym prebiotykiem. Zawierają więcej witaminy C niż produkty surowe.
Jak widzimy – nie ma magicznego i jednego dla wszystkich sposobu na odporność. Wprowadźmy w życie powyższe zasady i słuchajmy swojego organizmu, aby cieszyć się zdrowiem przez cały rok. Trzymajcie się zdrowo! 😊