Podaż kilokalorii w diecie
18 marca 2019Superfoods
18 marca 2019
Składniki
- 1 główka kapusty włoskiej
- 300g mielonego mięsa z indyka
- 1 obrana cebula
- 500g obranych pieczarek
- 2 obrane marchewki
- 1 mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- suszone pomidory w oleju – około 15 sztuk
- 200g kaszy jęczmiennej pęczak
- świeża natka pietruszki, posiekana
- tłuszcz do smażenia
- opcjonalnie: sól, pieprz, suszony lubczyk, suszona bazylia
+ składniki na sos
- 400ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 400ml przecieru pomidorowego + 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- świeży koperek
- opcjonalnie: sól, pieprz, suszony lubczyk, łyżka miodu lub cukru trzcinowego
Sposób przygotowania
- Z kapusty wytnij głąb ze środku. We wrzącej wodzie w dużym garnku ugotuj kapustę – około 10 minut stroną dolną z wyciętym głąbem i kolejne 10 minut górną częścią
- Obraną marchew, cukinię i pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Na głębokiej patelni podsmaż na małym ogniu drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mielone mięso, pozostałe warzywa, suszone pomidory i smaż całość przez około 15 minut, mieszając co chwilę
- W międzyczasie ugotuj kaszę pęczak.
- Do farszu dodaj przyprawy, ugotowaną kaszę i świeżą, posiekaną natkę pietruszki, całość wymieszaj dokładnie i wystudź
- W małym garnku doprowadź do wrzenia bulion. Dodaj przecier, koncentrat i przyprawy. Gotuj na dużym ogniu aż płyny lekko się zredukują i zagęszczą. Na końcu dodaj posiekany, świeży koperek
- Ostudzoną kapustę obrać z liści, usunąć nożem twarde zgrubienia jeśli są i na rozłożone liście nakładać farsz ( po około 2 łyżki ). Zawijamy farsz w liście (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana.
- Układamy ściśle nasze gołąbki na blasze do pieczenia a piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni ( z termoobiegiem ). Pieczemy około 20 minut. Gołąbki podajemy z gorącym sosem.
Smacznego!