Z kodem WYBIERAM15 dieta z wyborem menu 15% taniej!
Z kodem WYBIERAM15 dieta z wyborem menu 15% taniej!
Słodycze – któż z nas ich nie kocha? Średnio wydajemy na nie ok 85 zł miesięcznie, a rocznie w całym kraju przeznaczamy na słodkości ponad 11 mld zł. Te alarmujące dane świadczą o tym, że Polacy uwielbiają słodycze i kupują je bardzo chętnie.
Powiedzmy sobie szczerze słodycze są niezdrowe. Mogą przyczyniać się do powstawania m.in. cukrzycy, otyłości oraz próchnicy. Dlaczego więc je jemy? Dla smaku, dla chwili przyjemności, dla sporej dawki serotoniny (hormonu szczęścia). Lubimy słodycze, ponieważ dobrze nam się kojarzą.
Smak słodki jest ściśle powiązany z naszą genetyką. Człowiek pierwotny utożsamiał słodki smak z bezpieczeństwem, a gorzki z trucizną. Mleko matki, czyli pierwszy pokarm, który spożywa noworodek jest słodkie. Jesteśmy więc uwarunkowani genetycznie do preferowania słodkich smaków. Na co dzień, jeśli utrzymujemy zasadę 80 : 20, czyli w 80% jemy prawidłowo tj. dobrej jakości mięsa i ryby, odpowiednią ilość warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów, to od czasu do czasu możemy bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na coś mniej zdrowego. Problem pojawia się wtedy, kiedy czujemy ciągłą potrzebę sięgania po słodycze. Cukier uzależnia tak samo jak alkohol czy papierosy, ponieważ stymuluje tą samą część mózgu. Starajmy się więc nie doprowadzać do takiego stanu. Nie promujmy jedzenia słodyczy. Bądźmy przykładem dla innych i zjadajmy zdrowe słodycze. Najlepiej te, przyrządzone przez siebie.
Chałwa
Czy wiesz, że jednym z najzdrowszych słodyczy jest chałwa? Składa się ona głównie z ziaren sezamu, które pozytywnie wpływają na pracę serca. Są również źródłem magnezu, miedzi, żelaza, wapnia, witamin z grupy B oraz witaminy E.
Jak samodzielnie przyrządzić chałwę?
Ziarna sezamu należy podprażyć na patelni przez ok 3 min. ciągle mieszając. Pozostawić do ostudzenia. Następnie zmielić ziarna na gładką masę, dodać do nich miód i ulubione dodatki np. wanilię lub pistacje. Ponownie zmielić. Przełożyć do naczynia, włożyć do lodówki i poczekać do schłodzenia.
Nutella z awokado
Jeden z najsmaczniejszych kremów na świecie. Wystarczy połączyć ze sobą 1 dojrzałe awokado, 8 pokrojonych daktyli, 2 łyżki mleczka kokosowego, pół banana i 5 łyżek kakao. Wszystkie składniki należy zblendować i voilà zdrowy deser jest gotowy w 5… nie!!! w 3 minuty!
Przepis na batoniki owsiane z amarantusem znajdziesz na naszym blogu:
https://optidiet.pl/slodkie-batoniki-owsiane-z-amarantusem-bez-pieczenia/
Dlaczego warto wybierać zdrowsze słodycze?
Przede wszystkim dla zdrowia. Przyrządzając słodycze samodzielnie, sami decydujemy o ich składzie. Ponadto zamieniamy tłuszcze trans, których na sklepowych półkach nie brakuje, na zdrowe tłuszcze. Dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednie paliwo, błonnik, witaminy, minerały i antyoksydanty. I najważniejsze! Nie szkodzimy sobie. Musimy mieć pod lupą wyłącznie kilokalorie. Zdrowe słodycze, to nadal słodycze i ich kaloryczność często nie różni się znacznie od ich niezdrowych odpowiedników. Zdrowa alternatywa, to nadal alternatywa i nie możemy wmawiać sobie, że jeśli coś jest „zdrowe to można jeść, ile się chce”. Nie. Od czasu do czasu – TAK.
Zmian należy dokonywać małymi krokami. Dobrym zamiennikiem białego cukru jest ksylitol oraz erytrytol, które praktycznie nie podnoszą poziomu cukru we krwi i korzystnie wpływają na organizm. Erytrytol, który ma 0 kcal znajdziesz w sklepie Optidiet:
https://sklep.optidiet.pl/pl/p/Erytrytol-250-g/44