Z kodem WYBIERAM15 dieta z wyborem menu 15% taniej!
Z kodem WYBIERAM15 dieta z wyborem menu 15% taniej!
Nasiona chia, jogody goji, jagody acai – to jedne z pierwszych produktów, które przychodzą nam na myśl pod hasłem „SUPERFOOD”. Czy słusznie? Oczywiście, że tak. Super żywność to produkty, które charakteryzują się wysoką zawartością witamin, minerałów, antyoksydantów, związków poprawiających odporność, chlorofilu, dobrej jakości białek, kwasów tłuszczowych i błonnika. Wiele składników odżywczych zawartych w jednym produkcie, czyni te produkty żywnością wielozadaniową, a każda komórka naszego ciała krzyczy „super, że jesteś!”. Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości witamin, minerałów, substancji antynowotworowych, oczyszczanie, wspomaganie go w walce z wolnymi rodnikami usprawnia jego działanie i wywołuje korzystne efekty zdrowotne.
Gdzie jeszcze znajdziemy bogactwo składników odżywczych? M.in. W młodym jęczmieniu, aloesie, kokosie, komosie ryżowej, amarantusie, sproszkowanym korzeniu maca, spirulinie, chlorelli… a to tylko wierzchołek góry lodowej. Lista SuperFood jest tak długa, że nie sposób ich wszystkich wymienić. Często SuperFood pochodzą z dalekich zakątków świata, dlatego zaopatrując się w super żywność, warto zwrócić szczególną uwagę na jej jakość, sposób przechowywania oraz cenę. Naturalna, nieprzetworzona żywność dobrej jakości może być kosztowna, a jej cena może wynikać ze sposobu uprawy, trudności w pozyskaniu surowca, transportu itp. Warto jednak zachować zdrowy rozsądek i zastanowić się, czy cena wynika z dbałości o produkt, czy z chęci zysku producenta. Możemy również zajrzeć do najbliższego warzywniaka i zobaczyć jakie SuperFood tam na nas czekają.
Często nie zdajemy sobie sprawy, że Super Żywność mamy na wyciągnięcie ręki. Wystarczy sięgnąć po siemię lniane, którego bogactwo w kwasy tłuszczowe Omega-3 może zastąpić nam popularne nasiona chia. Sok z brzozy nawodni nas podobnie jak woda kokosowa. Natomiast kasza gryczana (zwłaszcza ta niepalona) dostarczy nam niezbędnych aminokwasów, witamin i minerałów współmiernie do amarantusa. Król polskich miodów – Miód nawłociowy może dumnie stać na podium razem z Miodem Manuka (znanym ze swoich właściwości przeciwzapalnych).
Do innych Polskich SuperFood należą m.in.: Jarmuż – bogaty w witaminy i mikroelementy, Aronia – źródło Witaminy C, Jagody z mnóstwem antyoksydantów, Czosnek zawierający allicynę, Dynia – bogata w ß-karoten, Czystek z wysoką zawartością polifenoli oraz kiszonki wspomagające florę bakteryjną w jelitach.
Pamiętajmy jednak, że nawet najlepsze SuperFood nie przyniosą wymiernych korzyści zdrowotnych, jeśli nasza codzienna dieta będzie monotonna i wysokoprzetworzona. Postarajmy się każdego dnia dokonywać odpowiednich wyborów żywieniowych, aby zapewnić sobie klucz do zdrowia.