BlackWeek - Każde zamówienie automatycznie zostanie zrabatowane o 25 %! Tylko do 4 grudnia!
Grudniowa promocja - nawet do 30 % rabatu przy zamówieniu powyżej 20 dni
Niekiedy jednak trudno nam przekonać się, że „tłuszcz” jest nam potrzebny. Szczególnie w momencie odchudzania zaczynamy go eliminować lub ograniczać jego spożywanie. Chętnie sięgamy wtedy po produkty typu „light”, w których zawartość tłuszczu jest obniżona. Taki zabieg ma na celu zmniejszenie kaloryczności produktu. Niestety często tłuszcz zostaje zastąpiony dodatkową porcją cukru, co może powodować wręcz zwiększenie energetyczności danego artykułu. W konsekwencji produkt light może dostarczać nam więcej kcal niż jego „standardowy” odpowiednik.
Żeby jednak tłuszcz nam służył musimy wybierać odpowiednie produkty i umieć z nich korzystać. Do smażenia wybierajmy tłuszcze nasycone, ponieważ charakteryzują się wysoką stabilnością i temperaturą dymienia. Najlepszy do tego procesu będzie olej kokosowy, smalec oraz masło klarowane.
Tłuszcze jednak mogą przynieść nam o wiele więcej korzyści. Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 wykazują silne działanie przeciwzapalne. Korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, poprawiają zdolność tętnic do rozkurczu, opóźniają wzrost blaszki miażdżycowej oraz działają przeciwzakrzepowo. Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 znajdziemy m.in. w oliwie z oliwek, oleju lnianym, oleju rzepakowym, awokado czy rybach.
Tłuszcze od wieków wykorzystywane są również w kosmetyce. Świetnie nawilżają, odżywiają i regenerują skórę. Stosowane są także do skóry problematycznej. Olej jojoba doskonale sprawdzi się na trądzik, ponieważ reguluje wydzielanie sebum. Olej z wiesiołka reguluje pracę gruczołów łojowych, natomiast olej z czarnuszki działa antybakteryjnie
i łagodzi stany zapalne. Ile olejów, tyle właściwości, dlatego tłuszczów nie należy się bać. Hmm Może tylko jednych – TŁUSZCZY TRANS, czyli sztucznych izomerów powstałych w trakcie utwardzenia olejów roślinnych. (Wyjątkiem jest naturalny izomer trans – CLA, który wykazuje korzystne działanie na zdrowie). Tłuszcze trans wpływają na wzrost ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, insulinooporności i wielu innych. Szkodliwe izomery trans zmniejszają elastyczność błon komórkowych i mogą sprzyjać przybieraniu na wadze. Znajdziemy je m.in. w słodyczach, daniach typu fast food, kostkach rosołowych, chipsach i słonych przekąskach. Tłuszcze trans nie mają nic wspólnego ze zdrowiem, dlatego wybierajmy tylko „dobre tłuszcze” i korzystajmy z ich dobrodziejstw ile tylko się da, aby cieszyć się zdrowiem i piękną skórą.