fbpx

Z kodem WYBIERAM15 dieta z wyborem menu 15% taniej!

✕
  • Panel klienta
  • Home
  • Diety
    • Dieta z wyborem menu
    • Dieta Standard
    • Dieta Wegetariańska
    • Dieta Ketogeniczna
    • Dieta Sport
    • Dieta o niskim indeksie glikemicznym
  • Cennik
  • Dostawy
  • Nasze Menu
  • Blog
  • Kontakt
Catering dietetyczny Optidiet
Zamów dietę

Z kodem WYBIERAM15 dieta z wyborem menu 15% taniej!

Panel klienta

Catering dietetyczny Optidiet
  • Home
  • Diety
    • Dieta Ketogeniczna
    • Dieta Standard
    • Dieta Wegetariańska
    • Dieta Sport
    • Dieta o niskim indeksie glikemicznym
    • Dieta z wyborem menu
  • Cennik
  • Dostawy
  • Nasze Menu
  • Baza wiedzy
    • Blog
    • Kalkulatory Kalorii
    • Porada dietetyczna
  • Kontakt
Zamów dietę
Węglowodany – Jeść czy nie jeść? cz. 1
18 marca 2019
10 zasad zdrowego trybu życia
18 marca 2019
Published by Bartosz on 18 marca 2019
Categories
  • Bez kategorii
Tags

WĘGLOWODANY ZŁOŻONE – to połączenie dwóch lub więcej cukrów prostych. Najbardziej znanym cukrem w żywieniu człowieka jest sacharoza (dwucukier), która składa się z glukozy i fruktozy. Dwucukry to także: buraczany, trzcinowy, cukier mleczny, laktoza, maltoza i cukier słodowy. Wyróżniamy także wielocukry takie jak: skrobia, celuloza i glikogen. Skrobia, inaczej mączka znajduje się w ziarnach zbóż, ziemniakach i nasionach roślin strączkowych. Glikogen (ma podobną budowę do skrobi, zwany też skrobią zwierzęcą) odkładany jest jako zapas substratu energetycznego w mięśniach oraz wątrobie. Oba te węglowodany złożone są dla nas łatwo przyswajalne. Natomiast nieprzyswajalna forma węglowodanu złożonego to celuloza czyli błonnik – składnik błon komórek roślinnych. Jest substancją balastową zwiększającą wilgotność i masę stolca (tzw. „dwójeczki” ?), a także dobrą pożywką dla bakterii jelitowych. Jest to dość ważny węglowodan w naszym żywieniu, gdyż jego obecność reguluje odpowiednie tempo przesuwania się pokarmu w jelitach w trakcie procesu trawienia (pobudza perystaltykę jelit). Jednak uważajmy z jego ilością – nadmiar niestety nam nie służy.

Uff…przebrnęliśmy przez definicję to teraz chodźmy do konkretów ?

Wszystkie węglowodany złożone muszą ulec strawieniu zanim zostaną przyswojone. Ich ostatecznym produktem jest glukoza, która wchłonięta z przewodu pokarmowego do krwi „rozchodzi się” do wszystkich tkanek jako główny substrat energetyczny.

Spadek glukozy we krwi poniżej jej dolnej granicy nazywa się hipoglikemią – wspominałam o tzw. hipoglikemii reaktywnej po posiłkowej w poprzednim wpisie, to uczucie jakby ktoś nam „wyjął wtyczkę z prądu” pojawiające się po ok 1h po spożyciu posiłku z zawartością węglowodanów. Natomiast wzrost glukozy powyżej jej górnej granicy to hiperglikemia. Oba te zjawiska nie są korzystne dla naszego organizmu. Pokuszę się w tym miejscu o małą poradę dla wszystkich osób, które miewają wyżej wymienione stany po spożyciu węglowodanów a, które mogą świadczyć o nietolerancji na glukozę – zbadajcie insulinę i glukozę na czczo. Co prawda nie dają nam one pełnego obrazu jak wygląda nasza gospodarka cukrowa, ale wynik poza granicami norm którejś z nich podpowie nam gdzie szukać dalej. Ostatecznie możemy wykonać badanie OGTT czyli doustny test tolerancji glukozy, ale z zachowaniem szczególnej ostrożności gdyż nie jest ono bezpieczne dla każdego.

Rekomendowane źródła węglowodanów:
  • Ryż – jaśminowy, basmati, paraboliczny, biały, mąka ryżowa
  • Komosa ryżowa (quinoa)
  • Gryka – kasza gryczana palona i niepalona, mąka gryczana, makaron gryczany, płatki gryczane
  • Bataty i ziemniaki
  • Topinambur
  • Proso – kasza jaglana, mąka jaglana, makaron jaglany, płatki jaglane
  • Tapioka
  • Amarantus
  • Owoce i warzywa
  • Cukry naturalnie występujące – miód, syrop klonowy, cukier kokosowy

Każdy z wyżej wymienionych produktów zawiera inną ilość węglowodanów na 100g. Musimy także pamiętać, aby ważyć produkty przed obróbką termiczną gdyż niektóre z nich zwiększają swoją objętość nawet 3 razy.

Odnosząc się do pytania z tytułu tekstu chciałabym udzielić jednej jedynej i pasującej każdemu odpowiedzi, ale niestety tak się nie da ☹ Mam jednak ogromną nadzieję, że chociaż po krótce przybliżyłam Wam rolę węglowodanów w naszej diecie i każdy we własnym zakresie będzie umiał zdecydować co jest dla niego dobre. Sportowcy zawodowi przeogromnie doceniają węglowodany w swojej diecie, ale oni są zazwyczaj pod opieką dietetyków, którzy dbają, aby była ich odpowiednia ilość.

Ps. Wiem, że panuje ogólnie przyjęta zasada „nie jedz węglowodanów na noc”, ale ja je z czystym sumieniem jednak polecam właśnie do kolacji, zwłaszcza osobom, które mają problem z zaśnięciem ? Pamiętajcie – umiar i zdrowy rozsądek we wszystkim!

Ps.2 Gorąco zachęcam do dyskusji na naszym „fanpejdżu” na FB ? dajcie znać jak to u Was jest z węglowodanami? Jecie czy nie jecie Jeśli tak to jakie? Kiedy? Doceniacie czy się ich boicie? My na prawdę tam na Was czekamy i chcemy poznać Wasze zdanie ? Czekamy również na tematy o których chcielibyście poczytać w kolejnych wpisach ?

4.8/5 - (94 votes)
Share
0
Bartosz
Bartosz

Related posts

9 maja 2022

Dieta ketogeniczna


Read more
8 lutego 2021

MORSOWANIE – KĄPIELE W ZIMNEJ LUB LODOWATEJ WODZIE


Read more
18 grudnia 2020

INDEKS I ŁADUNEK GLIKEMICZNY W CUKRZYCY


Read more

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

KONTAKT

+48 530 772 029

catering@optidiet.pl

GODZINY OTWARCIA BIURA

Poniedziałek - Piątek
08:00 - 16:00

Sobota - Niedziela
Zamknięte

ADRES

Catering dietetyczny OptiDiet
ul. Kolejowa 87
Łajski 05-119
woj. mazowieckie

Catering dietetyczny Warszawa Catering dietetyczny Kraków Catering dietetyczny Łódź Catering dietetyczny Poznań Catering dietetyczny Wrocław Catering dietetyczny Białystok Catering dietetyczny Częstochowa Catering dietetyczny Gostynin Catering dietetyczny Grudziądz Catering dietetyczny Inwowrocław Catering dietetyczny Kielce Catering dietetyczny Kutno Catering dietetyczny Oleśnica Catering dietetyczny Pomiechowek Catering dietetyczny Radom Catering dietetyczny Rzeszów Catering dietetyczny Szczecin Catering dietetyczny Włocławek Catering dietetyczny Bydgoszcz Catering dietetyczny Chorzów Catering dietetyczny Gdańsk Catering dietetyczny Gdynia Catering dietetyczny Jabłonna Catering dietetyczny Katowice Catering dietetyczny Legionowo Catering dietetyczny Lublin Catering dietetyczny Nowy Dwór Mazowiecki Catering dietetyczny Otwock Catering dietetyczny Płock Catering dietetyczny Pruszków Catering dietetyczny Ruda Śląska Catering dietetyczny Sopot Catering dietetyczny Sosnowiec Catering dietetyczny Toruń Catering dietetyczny Tychy
© 2023 Optidiet | Wszelkie prawa zastrzeżone | Realizacja: DB Elite Team
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Zamów dietę
  • Panel Klienta