BlackWeek - Każde zamówienie automatycznie zostanie zrabatowane o 25 %! Tylko do 4 grudnia!
Grudniowa promocja - nawet do 30 % rabatu przy zamówieniu powyżej 20 dni
Święta Wielkanocne kojarzą się nam przede wszystkim z jajkami, żurkiem, sałatką jarzynową, kiełbasą oraz słodkościami w formie ciast często mazurka, sernika lub babki.
Zgodnie z polską tradycją jeden z najważniejszych posiłków czyli śniadanie Wielkanocne powinno rozpocząć się ciepłym daniem czyli żurkiem lub białym barszczem. Właśnie dlatego razem z naszym szefem kuchni postanowiliśmy podrzucić Wam kilka sprawdzonych przepisów między innymi na:
Dietetyczny żurek z jajkiem i ziemniakami
Potrzebujesz:
🐣 0,5 litra zakwasu najlepiej domowego przygotowanego 4 -5 dni wcześniej,
🐣 2,5 litra bulionu warzywnego,
🐣 250 g dobrej kiełbasy z jak najwyższą zawartością mięsa,
🐣 2 łyżeczki majeranku,
🐣 1 łyżeczka startego chrzanu,
🐣 ząbek czosnku ,
🐣 4 jaja,
🐣 4 duże ziemniaki.
Do bulionu warzywnego dodaj pokrojoną w plasterki kiełbaskę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj wszystko ok. 30 min. Wlej zakwas (najpierw szklankę, a potem dolewaj sprawdzając, czy nie jest za kwaśny). Dopraw majerankiem, chrzanem i pieprzem. W osobnych garnkach ugotuj ziemniaki oraz jajka. Porcję żurku podaj z kawałkami kiełbasy ziemniakami i jajkiem.
Wielkanoc to „jajeczne” święta, a Kolorowa sałatka z jajkiem, korniszonem i dressingiem szczypiorkowym stanowi ciekawą formę podania jajek.
Potrzebujesz:
🥚 4-5 jajek ugotowanych na twardo,
🥚 15 małych ogórków korniszonów,
🥚 papryka żółta i czerwona,
🥚 pęczek rzodkiewek,
🥚 roszponka,
🥚 mix sałat.
Dressing szczypiorkowy: 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku,
3 łyżki octu winnego lub majonezu,
6 łyżek oliwy z oliwek,
sok z cytryny,
sól i pieprz do smaku.
Łączymy wszystkie składniki dressingu, doprawiamy, dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce.
Mix sałat i roszponkę opłucz w zimnej wodzie, osusz a następnie porwij na niewielkie kawałki. Paprykę przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne, opłucz, pokrój na cienkie paseczki. Małe korniszony przekrój na dwie lub trzy części, rzodkiewki pokrój w pół plasterki. Ugotowane na twardo jajka obierz, pokrój na ćwiartki. Przygotowane składniki ułóż w głębszym naczyniu. Dopraw solą i pieprzem, polej przed podaniem dressingiem szczypiorkowym.
Czy wiecie, że 🥚 🥚 🥚 są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez nasz organizm. Jest to białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować w odpowiednich ilościach. Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych takich jak: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedz, cynk i selen. Pamiętajcie o ich spożywaniu nie tylko w Święta 💚
Była zupa i sałatka, a teraz coś słodkiego – Pascha wielkanocna
Potrzebujesz:
🐓 500 g twarogu półtłustego,
🐓 5 łyżek jogurtu naturalnego,
🐓 1 banan,
🐓 10 szt. suszonych moreli,
🐓 3 łyżki rodzynek,
🐓 2 łyżki orzechów włoskich,
🐓 1 łyżka startej skórki z pomarańczy,
🐓 3 łyżki miodu,
🐓 1 laska wanilii.
Twaróg zmielić 3 krotnie. Następnie dodać do niego miód, rozgniecionego banana i jogurt. Zmiksować całość na jednolitą masę. Do masy dodać wanilię, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, pokrojone morele oraz rodzynki (wcześniej można je zalać alkoholem i namoczyć, następnie w razie potrzeby odsączyć). Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Ustawić duże sito na misce. Sito wyścielić podwójnie złożoną gazą. Włożyć do niego masę serową. Zawinąć wystające brzegi gazy na wierzch, aby pascha nie wyschła, przykryć talerzykiem i obciążyć. Wstawić na całą noc do lodówki. Po schłodzeniu, wyłożyć paschę na talerz, usunąć gazę i udekorować wg uznania.
Pascha wielkanocna to tradycyjna potrawa pochodzenia rosyjskiego, dodane do niej bakalie mają symbolizować bogactwo i dobrobyt. Rosyjska pascha jest przygotowywana raz do roku, z okazji Wielkanocy.
Zdrowych i smacznych Świąt życzy OptiDiet