Nie od dziś znane jest powiedzenie „przez żołądek do serca”. Lubimy dobrze zjeść i nie zastanawiamy się nad wpływem jedzenia na nasz organizm. A szkoda! Bo wracając do naturalności możemy wiele zyskać. O mocy niektórych przypraw, warzyw, owoców wiedziały już nasze pra pra pra babki, które leczyły nas czosnkiem, cebulą, imbirem, cynamonem i wiele wiele innych.
Na co dzień stosujemy w kuchni wiele produktów, które uważane są za afrodyzjaki, a jednocześnie mają zdrowe działanie.
Oto kilka przykładów:
– Bazylia – olejki z niej pozyskiwane mają zastosowanie w aromaterapii o działaniu relaksującym i antydepresyjnym. Jej świeże liście przyspieszają regenerację skóry i łagodzą ukąszenia komarów. Posiada witaminy A,C, B5 oraz składniki mineralne takie jak wapń i magnez. Nie tylko poprawia smak potraw ale zwiększa wydzielanie soków trawiennych przez co ułatwia przemianę materii. Działa
również rozkurczowo niwelując nadmiar gazów.
– Lubczyk – ma działanie moczopędne i pomaga w chorobach układu moczowego. Wspomaga organizm w pozbywaniu się toksyn, niweluje wzdęcia i pomaga w niestrawności. Dzięki zawartości kumaryny i fitosteroli ma działanie przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe. Natomiast olejki eteryczne w nim zawarte poprawiają ukrwienie narządów płciowych.
– Rozmaryn – znajdziemy w nim mnóstwo witamin takich jak A, B6, C, tiamina, ryboflawina, niacyna i kwas foliowy oraz związków mineralnych cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Ta niezwykła przyprawa może być stosowana u diabetyków ze względu na swoje właściwości zwiększające poziom insuliny we krwi przy jednoczesnym obniżeniu poziomu glukozy. Rozmaryn działa na organizm rozkurczająco, łagodzi bóle żołądka i jelit. Dzięki zawartości goryczki wspomaga trawienie poprzez pobudzenie czynności wydzielniczej żołądka. Na zestresowany organizm działa rozluźniająco co pozytywnie wpływa na męskie libido.
– Kurkuma – ta aromatyczna, dająca pikantny smak przyprawa sprzyja utracie masy ciała, zwiększa naszą podstawową przemianę materii i w cudowny sposób blokuje tworzenie się komórek tłuszczowych. Działa pobudzająco i rozgrzewająco.
– Imbir – mała przyprawa o swych wielkich możliwościach. W swoim składzie posiada witaminy C, B1, B2, E, A, K i kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Ma szerokie działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Obniża stężenie cholesterolu LDL, chroni przed zatorami i zakrzepami, pozytywnie wpływa na pracę serca, a jednocześnie dodaje energii i poprawia koncentrację. Imbir stawia na nogi nasz układ odpornościowy i poprawia dotlenienie oraz
ukrwienie naszych komórek. Drogie Panie imbir ma też pozytywne działanie w walce z cellulitem.
– Chilli – papryczki bogate w witaminy C, A, B6 i składniki mineralne żelazo, magnez, potas i mangan. Za jej ostry smak odpowiada kapsaicyna, która przyspiesza spalanie tłuszczu, pomaga w redukcji wagi, zwiększa wydzielanie endorfin i przyspiesza tętno.
– Seler – znają chyba wszyscy, to bogate źródło witaminy C, B (kompleks), PP, A i E a także składników mineralnych takich jak fosfor, wapń, żelazo, cynk i magnez. Dodatkowo zawiera beta- karoten, flawonoidy i furanokumaryny, które mają działanie rozkurczające, przeciwzapalne, antyoksydacyjne i moczopędne. Seler ma działanie odtruwające organizm z toksyn oraz oczyszcza z kwasu moczowego. U mężczyzn zwiększa produkcję androsteronu, hormonu androgennego wydalanego z potem. Podnosi męskie libido.
- Białe szparagi – w swoim składzie zawierają dużo witaminy C, E, kwasu foliowego- który zwiększa wydzielanie histaminy, beta-karoten. Zawierają też związki działające przeciwutleniająco jak rutyna i glutation co pozwala na utrzymanie skóry w dobrej kondycji. Wspomaga pracę nerek dzięki zawartości asparginy , potasu i sodu. Wspomaga pracę układu pokarmowego i zwiększa doznania u kobiet.