Jak gotować i nie marnować? Wykorzystujemy całą moc sezonowych warzyw, jak tylko to możliwe!!! Często wyrzucamy liście lub przejrzałe owoce a przecież to wszystko możemy jeszcze wykorzystać. Kiedy ostatnio kupowałam pęczek rzodkiewek od miłego, starszego Pana, byłam przerażona, gdy chciał mi odciąć zielone liście!!! STOP bo przecież uwielbiam te liście. Robię z nich pesto, placki lub dodaję do koktajlu z jabłkiem i jarmużem. Te liście mają moc. Więcej w nich witaminy C niż w cytrynie! Genialnie czyszczą organizm z toksyn, usprawniają prace żołądka i przemianę materii. Odtruwają i regulują ciśnienie krwi.
A oto przepis na moje ulubione placki, które cała rodzina pokochała na śniadanie ( pysznie smakują z ogórkiem lub pomidorem, naturalnym jogurtem i wędzonym pstrągiem…
Składniki:
1 szklanka ugotowanej, czerwonej komosy ryżowej
450g ( 1 opakowanie ) groszku mrożonego
garść szpinaku
1 jajko
½ szklanki mąki pszennej ( lub mieszanki mąk bezglutenowych )
2 łyżki tłuszczu do smażenia
przyprawy: sól himalajska, świeżo mielony pieprz, posiekane listki świeżej mięty
- W głębokim naczyniu blenderem zmiksuj – groszek, szpinak i jajko
- Dodaj ugotowaną komosę, mąkę, przyprawy i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę
- Smaż małe kotleciki na rozgrzanej patelni z tłuszczem
- Usmażone burgery przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
Idealnie smakują z surówką z czerwonej kapusty i jogurtem naturalnym z czosnkiem i koperkiem 🙂
Specjalnie dla was przepisy przygotowuje Sylwia Chrzanowska-Olbryś która w naszej nowej odsłonie przygotowała również kody rabatowe na nasze produkty:
Jeśli chcecie otrzymać dodatkowe zniżki na produkty wykorzystane w przepisie zapraszamy do Sylwii i jej świata na blogu Foodielife.pl